Öncelikle php'nin karakter grubu üzerine etkisi olan fonksiyonlarından biri olan strlen() fonksiyonu tam olarak ne işe yarar bunu anlayalım.
Strlen() değişkenlerimizin içindeki karakter grubunun harf sayısını verir.Daha açık olmak gerekirse kelimemiz "Anakart" olsun, strlen() fonksiyonunu kullandığımızda bize 7 çıktısını verir.
Örnekler İle Strlen() Fonksiyonu Kullanımı
Öncelikle konunun başında değindiğim "Anakart" kelimesini kullanalım.
$degisken = 'Anakart'; echo strlen($degisken); // Bize 7 çıktısını verir
Bu örnektede değişkenimizin içinde sadece bir kelime değilde bir cümle ve bu cümlenin içinde boşluklar ve noktalama işaretleri olduğunu varsayarsak bize tüm boşlukları ve noktalama işaretleride dahil, tüm karakter gruplarını hesaplayıp toplam sayıyı verir.
$degisken = 'Anakart,İşlemci,Ekran Kartı'; echo strlen($degisken); // Bize 27 çıktısını verir
Birkaç örnek ile strlen() fonksiyonuna değindik, burada anlamamız gereken şudur ki; bu fonksiyon ile diğer fonksiyonlarda da olduğu gibi kendinize göre biçimlendirip birçok uygulama geliştirebilirsiniz.
Bu fonksiyon hakkında tüm soru ve sorunlarınızı Yorum Yaparak İletebilirsiniz.
Nejdet Acar
5 yıl önceYeni okuyacaklar için strlen() fonksiyonunun kullanımına ilişkin ufak bir ipucu ilave edivereyim müsadenizle. Değişkeni bu şekilde : $yazilan_mesaj_say = mb_strlen($yazilan_mesaj,'utf-8'); saydırırsanız içerisindeki Türkçe karakter, işaretler, yabancı kod vb. değerler arasındaki karakter farklılıklarından etkilenmemiş olursunuz. Çok nadir de olsa bazı Türkçe harfleri içeren değişkenlerden saydığı değerle karşılaştırdığım değerlerin uyuşmadığını görmüştüm zamanında. Böyle kullanmaya başladığımdan beri bir sıkıntı yaşamadım. Veya PHP kodlarınızın en başına bu kodu : mb_internal_encoding("UTF-8"); koyarsanız ilerde yapacağınız saydırmalarda UTF-8 koymadan da devam edebilirsiniz. Ters bölü işaretlerini kaldırınız. Saygılar, hörmetler...